Søris

Økologiske grøntsager fra lokale avlere

Søris samarbejder med lokale avlere om et stort udvalg af økologiske grøntsager.

På Sørisgaard i Nordsjælland har familien Algreen dyrket økologiske grøntsager siden 1987. Hans Algreen fik nok af at arbejde mod og ikke med naturen og omlagde jorden til økologi. Længe inden nogen talte om CSR-strategier, bæredygtighed eller måltidskasser. Gården ligger i en tunneldal i den fredede Naturpark Mølleåen, der efter istiden indgik i et bælte af søer.  I dag videreføres de økologiske traditioner af tredje og fjerde generation på Søris, i et tæt avlersamarbejde med en håndfuld økologiske landmænd og -kvinder fra bl.a. Arnakke, Kildegården, Brogaard og Kiselgården.

På de to gårde Arnakke og Kildegården ved Lammefjorden dyrker Christian og Kristoffer i samspil grøntsager med moderne, økologiske metoder. Her handler det ikke kun om at producere mad – det handler om at skabe noget, der er godt for både mennesker og miljø. Den tidligere havbunds mineralrige jord giver grøntsagerne en dybde og smag, som er unik. Når du sætter tænderne i en sprød gulerod, smager du ikke kun resultatet af en omhyggelig dyrkning, men også en bid af Lammefjordens unikke historie.

På Brogaard har de valgt at dyrke økologisk med fokus på bæredygtighed og respekt for naturen. Tom Christensen og hans søn Niels Christensen dyrker et bredt udvalg af økologiske rodfrugter, som alle får deres karakteristiske smag fra Lammefjordens unikke jordbund –  med omtanke for fremtiden og med respekt for fortidens arv.

Kiselgården er et økologisk landbrug, hvor passion, håndværk og respekt for naturen er drivkraften bag hver eneste grøntsag, der høstes. De to ildsjæle, Amy og Ask, har viet deres liv til jorden og dens rytme. Sammen dyrker de Kiselgården med et ønske om at give danskerne de bedste, mest smagfulde grøntsager. I over 30 år har de arbejdet efter biodynamiske og økologiske principper, fordi de tror på, at sund mad starter i sund jord.